Cum alegem un dedurizator?

 In instalatiile casnice si industriale exista echipamente gen centrale termice, boilere pentru producerea apei calde, masini de spalat rufe sau vase, expresoare de cafea, umidificatoare, generatoare de abur, etc.,   care necesita o atentie deosebita in functionare datorita calitatii apei. Fenomenul cel mai des intalnit in defectiunile aparute la aceste echipamente este colmatarea lor cu depuneri de calcar, intr-un cuvant “duritate”. Pentru evitarea problemelor create de duritatea apei , mai bine spus evitarii depunerilor de calcar va propunem montarea in instalatie a unui dedurizator.
Concentratia de ioni de calciu si magneziu se numeste duritate iar aceasta este exprimata in mai multe unitati de masura , ex.: grade Germane , grade Franceze, ppm , etc.

In Romania se foloseste frecvent termenul grade Germane ca unitate de masura a duritatii.

Ce rol are un dedurizator?

Dedurizatorul este un echipament format din una sau mai multe coloane in care este introdusa rasina schimbatoare de ioni pe care este montat un cap de comanda( valva) , si unul sau mai multe rezervoare in care se introduce sarea pastile pentru prepararea solutiei de NaCl (saramurii) necesara regenerarii rasini schimbatoare de ioni. Vom descrie pe parcurs, fenomenul ce are loc in interiorul dedurizatorului, acum sa vorbim de rolul dedurizatorului intr-o instalatie de alimentare cu apa fie una casnica, fie una industriala.

Principalul rol al unui dedurizator este de a retine din apa ionii pozitivi in special cei ce calciu si magneziu care sunt principalii vinovati in producerea depunerilor de calcar in instalatie. Binenteles rasina schimbatoare de ioni din dedurizator mai poate retine in cantitati foarte mici si alte elemente precum fier si mangan.

In lipsa unui dedurizator , depunerile de calcar aparute in instalatii pot creste consumurile de energie cu 20 – 30% datorita stratului depus pe conducte, pe rezistentele din boiler sau din masinile de spalat, in schimbatoarele de caldura ale centralelor termice care are efect de izolator termic precum si de crestere a pierderilor de presiune datorata micsorarii diametrelor din conducte.

Cum functioneaza un dedurizator ?

In interiorul dedurizatorului exista o rasina polimerica care are rolul de a absorbi din apa in principal ioni de calciu si magneziu, eliminand in locul lor ioni negativi de sodiu. Aceasta rasina are o capacitate de absortie a duritatii urmand ca la o anumita perioada sa fie nevoie de o reincarcare a acesteia cu ioni negativi de sodiu. In acest moment apare regenerarea rasinii dedurizatorului.
In functie de model valvele de comanda ale dedurizatorului pot fi volumetrice sau pe timp. Recomandarea noastra este sa folositi numai dedurizatoare cu valve volumetrice.

Valvele volumetrice comanda regenerarea rasinii dedurizatorului dupa ce sa consumat un volum de apa dedurizata calculat in functie de duritatea apei si cantitatea de rasina din recipientul dedurizatorului. Valvele pe tim sunt programate sa comande gegenerarea rasinii dedurizatorului la un numar de zile indiferent daca ati consumat apa sau nu, aici apare diferenta dintre un dedurizator cu valva volumetrica si un dedurizator cu valva pe timp, consumul de sare.